tisdag 16 februari 2010

RECEPT från HALV 8 HOS MIG!


Potatisplättar med kantarellstuvning, fläskfilé och laxbiffar

Knaperstekta potatisplättar, kantarellstuvning, panerad fläskfilé och pocherade laxbiffar serveras med gurksallad med yoghurt och honung.
Antal portioner: 4
Ingredienser

Potatisplättar
10 st stora potatisar
2 st ägg
Ca 1-2 krm salt (efter smak)
Ca 1-2 krm peppar (efter smak)
3 msk mjöl
rapsolja till stekning

Kantarellstuvning
1 kg kantareller
2 st lökar
2 l vatten
1 tsk salt
200 g smör
4 kvistar persilja
2 dl crème fraiche
Salt och peppar

Gurksallad
2 st stora gurkor
1 tsk salt
1 tsk citronsaft
1 krm peppar
2 msk yoghurt
1 msk crème fraiche
1 msk honung

Panerad fläskfilé
2 st fläskfiléer (ca 1 kg)
2 st ägg
3 dl ströbröd
2 dl mjöl
salt och peppar
smör till stekning

Pocherade laxbiffar
1 kg laxfärs
2 st ägg
4 st charlottenlökar
salt och citronpeppar
2 msk ströbröd
1 dl mjöl
1 krm - 1 tsk riven muskot (efter egen smak)
1 msk vin eller mineralvatten
smör till stekning



Fulgod svampsoppa

Bra vardagsrecept för hösten och vintern. Blanda gärna olika sorters svampar, så får soppan en mustigare smak.
Antal portioner: 4
Ingredienser

2 l blandsvamp, exempelvis champinjoner och karljohan
2 st schalottenlökar
4 st vitlöksklyftor, skalade
5 dl kantarellbuljong (5 dl vatten+ 3 msk flytande buljong
2 dl mjölk
3 dl visp- eller mellangrädde
200 g chèvreost
maizena + vatten
salt
peppar
socker
1 st citron, saft



Foccacia med Västerbottensost

Italienskt bröd som smakar underbart salt. Tillsammans med en stark ost är det som att komma till smakhimlen.
Ingredienser

1 msk nystött svartpeppar
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0.75 dl olivolja
1 tsk salt
1 påse riven västerbottensost
8 dl vetemjöl special
flingsalt



Vitlökssoppa - Elisabeths ungerska hetta

En len vitlökssoppa med tryffel och chili. Serveras med paprika toast.
Antal portioner: 4
Ingredienser

1.5 msk smör
1 st schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1.5 dl grädde
0.75 msk kycklingfond
0.5 msk sherry
4 st vitlöksklyftor
tryffelolja
1 st chili

Paprikatoast
landbröd
paprikapulver
dill
flingsalt



Coco Lau-Lau

Krämig pannacotta med mango, kokos och Malibu.
Antal portioner: 4
Ingredienser

5 dl grädde
2 st gelatinblad
200 g vit choklad
1 st vaniljstång

1 st mango
1 dl Malibu
kokos, rostad



Farmor Astrids tobleronemousse på en spegel av solmogna hallon

Superenkelt och gott efterrättsrecept.
6 dl vispgrädde
200 g Toblerone
300 g frysta hallon
1 dl strösocker
citronmeliss


Cognacsflamberade bananer på franskt vis med rostad mandel och hemmagjord vaniljparfait

Antal portioner: 4
Färdigt på: 15 min
Ingredienser
2 st bananer (ej för mogna)
50 g smör
florsocker
100 g färdigskållad, flagad mandel
80 g florsocker
1 st vaniljstång
4 dl grädde
4 st äggulor


Eye Contact - Attraktion

Sötpotatisfrittata med lyxigpesto och kryddig parmesancréme.
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Ingredienser

Sötpotatisfrittata
5 st ägg
2 tsk salt
1 krm chiliflakes
2 st stora sötpotatisar
2 st gula lökar
3 dl majs

Pesto
1 st poblanochili
1 st vitlöksklyfta
25 g pinjenötter
0.25 dl olivolja
0.25 dl jordnötsolja
1 tsk salt
1 dl créme fraiche
40 g parmesan



Parmainlindad kycklingfilé med örter, ost & soltorkade tomater

Passar utmärkt till ugnsrostade rotfrukter, ris eller cous cous. Receptet är beräknat till 6-8 personer.
Ingredienser

10 st kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
10 st soltorkade tomater i olja
150 g getost eller annan smakrik ost t ex fetaost
10 st basilikablad
10 st skivor parmaskinka
2 msk smör
1 msk olja (valfri)



Halloumi à la ”Sirup”

Grillad halloumi med paprikasallad, basilika och sirapsvalnötter.
Antal portioner: 4
Färdigt på: 20 min
Ingredienser

200 g halloumiost
1 msk olivolja
2 krm nymald svartpeppar
1 dl valnötter
0.5 dl lönnsirap
4 st grillade paprikor på burk (250g)

Dressing
4 msk äppelcidervinäger
0.5 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
20 st färska basilikablad
0.5 tsk salt, gärna gourmetsalt
2 krm nymald svartpeppar
3 skivor rostbröd




Husets chocolate tower med passionsfruktsorbé och granatäpple

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
Chocolate tower
100 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
2 st ägg
0.75 dl kakao
2.5 dl vetemjöl
0.25 tsk bakpulver
0.75 tsk bikarbonat
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
1.5 dl vatten

Chokladkräm
500 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
150 g smör

Passionsfruktsorbet
4.5 dl vatten
1.5 dl strösocker
saften av en halv citron
15 st passionsfrukter
2 st äggvitor



Vit chokladcheesecake med kola och marinerade björnbär

En härligt söt cheesecake med syrliga bär som kontrast.
Ingredienser

200 g digestivekex
75 g smör
400 g philadelphiaost
250 g kesella 10%
100 g vit choklad
1 dl strösocker
3 st ägg

Topping
4 dl crème fraiche
1 st vaniljstång

Kolasås
2.5 dl matlagningsgrädde 15%
2.5 msk sirap
2.5 msk socker

Marinerade björnbär
250 g frysta björnbär
0.5 dl vatten
1 dl farinsocker
1 msk balsamvinäger


Där har vi några recept från programmet. De äldsta är överst och de nyaste underst... i fall ni vill in och leta på hur man tillagar nått:) MUMS!!=) Jag vill prova alla de här!


//R.e <3

Inga kommentarer: